Θυροκολήθηκε πριν λίγο το Προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων Εκλογών στις 25 Ιουνίου

 

Το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων Εθνικών Βουλευτικών Εκλογών στις 25 Ιουνίου θυροκολλήθηκε γύρω στις 4 στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου.
Η νέα Βουλή που θα προκύψει, θα συγκληθεί για την ορκωμοσία των μελών της την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.

Νωρίς την Δευτέρα 29 Μαΐου έγινε η Εκλογή του Προεδρείου της Βουλής που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα οι Εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου και η Βουλή που θα προκύψει θα συγκληθεί τη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Οι Εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις Εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν υπάρχει σταυροδοσία και οι βουλευτές θα εκλεγούν με τη λεγόμενη λίστα με βάση τη σειρά που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή. Είναι βέβαια στη διακριτική ευχέρεια των αρχηγών να αλλάξουν τη λίστα των βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια.

Νωρίτερα, σήμερα, η Βουλή εξέλεξε το προεδρείο της.

Πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Τασούλας με 270 θετικές ψήφους και 26 παρών από τους βουλευτές του ΚΚΕ και αντιπρόεδροι από πλευράς ΝΔ οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης (296 ψήφους), Χαράλαμπος Αθανασίου (294 ναι και 2 παρών) και Θανάσης Μπούρας (294 ναι, 2 παρών). Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη η Μερόπη Τζούφη (294 ναι, 2 άκυρα ψηφοδέλτια), από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (290 ναι, 4 παρών και 2 άκυρα ψηφοδέλτια), από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης (291 ναι, 3 παρών και 2 άκυρα ψηφοδέλτια) και από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας (256 ναι, 38 παρών και 2 άκυρα ψηφοδέλτια).

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και η ορκωμοσία του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ για την βράβευσή του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποτέλεσμα να μην ορκιστεί με τους υπόλοιπους βουλευτές την Κυριακή. Από τους συνολικά 300 βουλευτές δεν ορκίστηκε μόνο ο βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Οθων Ηλιόπουλος καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ.

diatgma1

 

diatagma1

Ετικέτες:

SOCIAL MEDIA

2024 arttv.gr - All Rights Reserved

design & development by Pegasus Media

Litespeed Greek Web Hosting by Netspace.gr