Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Ορκίστηκε ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς

 

Oρκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Βασική ευθύνη είναι να οδηγήσουν αυτός και η κυβέρνησή του που θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Σαρμάς θα μεταβεί στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα αναλάβει καθήκοντα παραλαμβάνοντας από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με πληροφορίες ως βασικοί υπουργοί έχουν επιλεγεί οι:

  • Στο υπουργείο Άμυνας, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής, για το υπουργείο Αμυνας (είχε διατελέσει υφυπουργός Αμυνας στο παρελθόν).
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η νυν υπηρεσιακή υπουργός, Καλλιόπη Σπανού, η οποία στο παρελθόν έχει θητεύσει στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να αναλάβει ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης που έχει υπηρετήσει σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα και Λευκωσία.
  • Το υπουργείο Παιδείας ο Χρήστος Κίττας, πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, υπηρεσιακός υπουργός Υγείαςτο 2012
  • Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται το όνομα του Χαράλαμπου Λαλούση, πρώην αρχηγού του ΓΕΣ,
  • Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως οδεύει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς (Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το 2021)
  • Το υπουργείο Υγείας είναι πιθανό να αναλάβει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.
  • Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια Τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014. Υπήρξε και σύμβουλος οικονομικών του Κώστα Καραμανλή
  • Στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece
  • Στο υπουργείο Πολιτισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής λυρικής Σκηνής
  • Η Βουλή θα συνέλθει την Κυριακή για να ορκιστούν οι Βουλευτές και να εκλεγεί νέος Πρόεδρος και θα διαλυθεί τη Δευτέρα με Προεδρικό Διάταγμα για να προκηρυχθούν επίσημα οι νέες Εκλογές.