Εισαγγελική παρέμβαση απόψε για τις συνθήκες του πολύνεκρου τροχαίου στη Λιβύη

 

Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε την ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη, έδωσε πριν από λίγο η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τζιπ, το οποίο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, επέβαινε μια εξαμελής οικογένεια, η οποία μάλιστα συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δράσεις στην πόλη Ντέρνα.

Ο κ. Μαρινάκης όμως διέψευσε και τα δημοσιεύματα περί αποστολής κλιμακίου της ΕΥΠ στη Λιβύη προκειμένου να συλλεχθούν επιπλέον πληροφορίες, επισημαίνοντας πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε τις απαραίτητες πληροφορίες μετά το τραγικό συμβάν.

Ερωτήματα υπάρχουν, αρμόδιοι είναι το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχουν στην κυβέρνηση συνεχή ενημέρωση.

Τα ερωτήματα σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το αν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για μια επιχείρηση σε χώρα που μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα στηριχθεί στις καταθέσεις των επιζώντων της αποστολής.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των 3 νεκρών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για την αντιπλοίαρχο Υγειονομικού Γλυκερία Μεμεκίδου, την Επισμηναγό Υγειονομικού Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και τον Αρχιλοχία Πεζικού Γεώργιο Βούλγαρη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Νεκρά όμως είναι και τα δύο αδέλφια, η Άντζελα και ο Φίλιππος Μανδαλιός, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά ως διερμηνείς στην ελληνική αποστολή.

Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στη ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.