Δεν παρέλαβε την Διερευνητική Εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας

 

Στα πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό Κυβέρνησης μετέβη στο Προεδρικό μέγαρο σήμερα στις 11 το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω πως δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή. Έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για τη συνέχεια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας με την κ. Σακελλαροπούλου να του απαντά: «Ελπίζω πως οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Όπως ήδη ξέρετε δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ήτα για μας ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό, Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι ένα οδυνηρό αποτέλεσμα».

«Αν αυτοί οι συσχετισμοί επαναληφθούν θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που δεν σέβεται τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό».

Μετά από τον Αλέξη Τσίπρα, τη σκυτάλη των διερευνητικών αναμένεται να πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

(Ξένη Δημοσίευση) Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Τρίτη 23 Μαΐου 2023. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της διαδικασίας για τις διερευνητικές εντολές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ